JAK VYPADÁ VÝUKA » Předměty​

Informatika

Předmět informatika nabízí každému studentovi příležitost pochopit, jak pracují počítače a informační systémy. Umožňuje jim lépe porozumět světu, ve kterém jsou digitální technologie neodmyslitelnou součástí.

Nižší gymnázium

Vyučovací předmět Informatika je vyučován v rámci primy, sekundy a kvarty jednu hodinu týdně, v tercii jsou to dvě hodiny týdně.

Předmět je vyučován v odborných učebnách informatiky. U některých z aktivit preferujeme práci žáků ve dvojicích u jednoho počítače (robota), aby docházelo k diskusi a spolupráci.
Žák nebo dvojice pracují individuálním tempem. Některé projekty jsou pak řešeny i ve větších skupinách (3–4 žáci).

Vyšší gymnázium

Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie vytváří platformu pro ostatní vzdělávací oblasti i pro mezipředmětové vztahy. Vytváří žákovi prostor pro tvořivost, vlastní seberealizaci i pro týmovou spolupráci. Zvyšuje motivaci k tvorbě individuálních i skupinových projektů, vytváří příležitost k rozvoji vlastní iniciativy žáků. Iniciuje využívání prostředků výpočetní techniky a internetu k přípravě na vyučování a k celoživotnímu vzdělávání.

V prvním ročníku absolvuje každý žák dvě hodiny informatiky a výpočetní techniky za týden, ve druhém a ve třetím ročníku má v rozvrhu jednu hodinu týdně. Výuka probíhá ve skupinách s maximálním počtem 16 studentů ve dvou odborných počítačových učebnách. Každý žák pak pracuje na jednom počítači.
Dále mají žáci k dispozici tiskárnu, scanner, dataprojektor a média pro ukládání dat.

Semináře

V posledních dvou ročnících studia si žáci mohou studium informatiky prohloubit ve volitelném semináři „Seminář z informatiky“, který připravuje žáky k profilové části maturitní zkoušky z informatiky.

Aktuality