JAK VYPADÁ VÝUKA » Předměty​

Fyzika

„Člověk rozumí sobě, teprve když porozumí přírodě. Jsme stvořeni ze stejných částic jako hvězdy, růže, elektřina nebo světelné paprsky.“
(J. Krutina,1976)

Ať chceme nebo nechceme, fyzika je všude kolem nás. Pomáhá nám správně porozumět světu, který nás obklopuje, a tím se můžeme lépe bránit těm, kteří by chtěli naší nevědomosti využít k našemu ovládnutí.

Nižší gymnázium

Vyučovací předmět Fyzika se vyučuje od primy po kvartu dvě hodiny týdně (z toho jedna hodina je půlená). Žáci mají k dispozici učebnice od vydavatelství Taktik. Současně žáci pracují s pracovními sešity (vydavatelství Taktik). Půlené hodiny fyziky slouží k procvičování náročnějšího učiva, k provádění laboratorních prací, případně k dalším aktivitám (projekty, skupinové práce, …). Během těchto hodin mají žáci k dispozici notebooky (např. ke zpracovávání naměřených dat v Excelu).

Vyšší gymnázium

V prvním a podobně i ve druhém ročníku absolvuje každý žák vždy tři hodiny fyziky za týden, z toho jedna hodina týdně je půlená. Ve třetím ročníku má každý fyziku v rozvrhu dvě hodiny za týden. V posledním čtvrtém ročníku je pro fyziku vyčleněna jedna hodina týdně.

Semináře

V nabídce volitelných předmětů pro třetí ročník je zařazen dvouletý volitelný předmět s názvem Seminář z fyziky. Seminář je určen pro žáky se zájmem o fyzikální a technické obory, kteří uvažují o studiu na technických a matematicko-fyzikálních fakultách (ČVUT, VUT, MFF) nebo budou dělat z fyziky přijímací zkoušky na vysokou školu.

Nabízíme jednoletý seminář Kapitoly z fyziky. Seminář je určen pro žáky se zájmem o přírodovědné obory, kteří uvažují o studiu lékařství, veterinární medicíny, chemických a dalších přírodovědných oborů nebo budou dělat z fyziky přijímací zkoušky.

Aktuality