JAK VYPADÁ VÝUKA » Předměty​

Biologie

Biologie je fascinující obor přírodních věd, který se zaměřuje na zkoumání živých organismů. Studuje různé vlastnosti a funkce všech forem života, zkoumá jejich vzájemné vztahy a interakce s neživým prostředím. Cílem biologie je odhalit podstatu života a jeho zákonitosti. Slovo „biologie“ pochází z řečtiny, kde „bios“ znamená život a „logos“ vědu.

Gymnázium Kladno je již tradičně fakultní školou Přírodovědecké fakulty UK Praha. Spolupracujeme i dalšími odborníky v oboru.

Nižší gymnázium

Vyučovací předmět Biologie je vyučován od primy do tercie dvě hodiny týdně, v kvartě jsou to tři hodiny týdně. Jedna z hodin je půlená a slouží především k laboratorním praktickým cvičením, projektům nebo procvičování náročnějšího učiva.

Biologie se vyučuje v odborných učebnách biologie a v laboratoři . Součástí výuky jsou také přírodovědné vycházky, exkurze a praktická cvičení jak ve škole, tak i v terénu. Žáci primy jezdí na několikadenní ekologický kurz na Čabárnu.

Tento předmět zahrnuje také části vzdělávacího obsahu z oborů Výchova ke zdraví a Laboratorní technika. Díky své povaze biologie často zasahuje do dalších předmětů, jako jsou fyzika, chemie či zeměpis, a proto je někdy vhodné realizovat výuku některých témat formou krátkodobých mezipředmětových projektů.

 

Vyšší gymnázium

V prvním a podobně i ve druhém ročníku absolvuje každý žák vždy tři hodiny biologie za týden, z toho jedna hodina týdně je půlená. Ve třetím ročníku má každý biologiii v rozvrhu dvě hodiny za týden. V posledním, čtvrtém ročníku, je pro biologii vyčleněna jedna hodina týdně. Během prvního  ročníku je součástí předmětu biologie týdenní terénní ekologický kurz, nejčastěji na začátku června.

Semináře

Ve třetím ročníku si studenti mohou vybrat z volitelných předmětů dvouletý seminář Seminář z biologie s dotací dvou hodin ve třetím ročníku i ve čtvrtém ročníku. Seminář je určen pro žáky, kteří chtějí maturovat z biologie, se zájmem o přírodovědné obory, pro ty kteří uvažují o studiu na přírodovědeckých nebo lékařských a veterinárních fakultách nebo se připravují na přijímací zkoušky z biologie na jinou vysokou školu. Také nabízíme další jednoleté semináře ve čtvrtém ročníku, a to Kapitoly z biologie člověka a seminář Experimentální biologie. První je zaměřen na přípravu na přijímací řízení na medicínu a jiné zdravotnické obory. Druhý na práci v laboratoři a terénu.

Aktuality