ze života školy

Biologické soutěže

  1. Do soutěží se přihlašujte pomocí tohoto formuláře:

https://forms.office.com/e/3AWEnxRwSu

Biologické soutěže představují skvělou příležitost pro studenty gymnázia, kteří se zajímají o svět přírody. Tyto vzdělávací akce, pořádané různými institucemi a organizacemi, nabízejí mladým biologům šanci prokázat své znalosti, rozvíjet analytické dovednosti a setkat se s podobně zaměřenými vrstevníky. Účast v těchto soutěžích nejen prohlubuje zájem studentů o biologii, ale také jim může otevřít dveře k dalšímu odbornému růstu a budoucí kariéře v přírodních vědách.

A jaké soutěže u nás máme?

Příroda, ve které žijeme

Příroda, ve které žijeme je přírodovědná soutěž pro žáky základních škol a nižších ročníků gymnázií. Zaměřuje se na znalosti o místní přírodě, kombinující teoretické otázky s praktickými úkoly jako poznávání rostlin a živočichů. Soutěž podporuje zájem
studentů o jejich okolní prostředí a prohlubuje porozumění lokálním ekosystémům.
Garant: vyučující ve vaší třídě
POZOR, zde je termín přihlášení už 19. 9. !

Ekologická olympiáda

Ekologická olympiáda je týmová soutěž pro středoškoláky zaměřená na ekologii, ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj. Kombinuje teoretické znalosti s praktickými dovednostmi v terénu. Soutěžící řeší ekologické problémy, provádějí výzkum a prezentují své návrhy řešení.
Garant: E. Špillerová
Termín přihlášení: Pro tento rok je kapacita naplněna

Geologická olympiáda

Geologická olympiáda je určena žákům základních a středních škol se zájmem o geologii a vědy o Zemi. Soutěž prověřuje znalosti z mineralogie, petrologie, paleontologie a dalších geologických disciplín. Zahrnuje teoretické testy i praktické úkoly jako určování hornin a minerálů.
Garant: B. Marjánková
Termín přihlášení: do 9.12.      Školní kolo: 17.12. online ve škole

 

Biologická olympiáda

Biologická olympiáda je prestižní soutěž pro žáky základních a středních škol se zájmem o biologii. Postupuje od školních kol přes krajská až po celostátní, s možností účasti v mezinárodní biologické olympiádě.
Kategorie biologické olympiády:
1. Kategorie D: pro 6. a 7. ročník ZŠ, prima a sekunda (zahrnuje vstupní úkol)
• Garant: D. Kadlecová
• Termín přihlášení: listopad
2. Kategorie C: pro 8. a 9. ročník ZŠ, tercie a kvarta (zahrnuje vstupní úkol)
• Garant: E. Špillerová
• Termín přihlášení: listopad
3. Kategorie B: pro 1. a 2. ročník SŠ
• Garant: S. Hlaváčová
• Termín přihlášení: listopad
4. Kategorie A: pro 3. a 4. ročník SŠ
• Garant: V. Nedvědová
• Termín přihlášení: listopad
Všechny kategorie obsahují teoretickou část (test a práce s odborným textem) a praktickou část (laboratorní úlohy a určování organismů).

 

Zlatý list

Zlatý list je tradiční přírodovědná soutěž pro děti a mládež organizovaná Českým svazem ochránců přírody. Je určena pro šestičlenné týmy žáků základních škol a víceletých gymnázií. Soutěž prověřuje znalosti z různých oblastí přírody a ekologie,
včetně praktických dovedností v terénu. Skládá se z místních kol, krajských kol a celostátního finále. Zlatý list klade důraz nejen na vědomosti, ale i na týmovou spolupráci a aktivní zájem o ochranu přírody.
Garant: L. Smyčková
Termín přihlášení: leden