Aktuality​

Aktivní Kladno

Aktivní Kladno je dlouhodobý projekt studentů Gymnázia Kladno, zaměřený na aktivní občanství

Projekt Aktivní Kladno vznikl v roce 2013 jako součást velkého republikového tříletého projektu Aktivní občané, který realizoval od roku 2012 British Council a Člověk v tísni. Myšlenka pomáhat nás neopustila ani po jeho skončení a jako jedna z mála tehdy zapojených škol v něm pokračujeme i nadále. Za svoji desetiletou historii se nám podařilo na našich akcích vybrat pro naše partnery více než 250.000 Kč!

 
Naše akce, které se staly již tradičními:

Akce pro veřejnost-Halloween na gymplu, Vánoční kavárna (při Vánočních koncertech školy), Vánoční knižní bazar v OC Central, Májový koncert

Akce školní – Mazané Velikonoce, Valentýnské mlsání

Jednorázové akce:

Májový běh okolo školy, bazárek oblečení, setkávání se s partnery (společná tvoření všeho druhu, hudební a pěvecká produkce, doučky, zábavná dopoledne…)

Školní projekt Aktivní Kladno si ve školním roce 2023/2024 vybral jako svého partnera Oblastní nemocnici Kladno, konkrétně její dětské oddělení. Stejně jako v předešlých letech se snaží rozvíjet u studentů aktivní občanství, klade důraz na podporu altruismu a nezištné pomoci různorodým partnerům.

Letošní spolupráce s kladenskou nemocnicí přinesla studentům mnoho nových zkušeností, především díky možnosti navštívit samotné oddělení. Za doprovodného výkladu staničních sester studenti absolvovali exkurzi všemi úseky dětského oddělení: dětskou JIP, dětským standardem včetně novorozeneckého a nedonošeneckého úseku. Viděli tak, jak celé oddělení funguje a kam budou darované finanční prostředky směrovány. V rámci exkurze přinesli trochu zábavy a hudebního povzbuzení také pro hospitalizované malé i trochu větší kamarády, kterým tak zpestřili pobyt v nemocnici.

Finanční prostředky se podařilo studentům získat díky pravidelným akcím jako Halloween, vánoční knižní bazar v OC Central v adventním čase nebo skvělé Vánoční kavárně, která doplňuje vánoční koncerty školy. V jarních měsících se uskutečnily tři charitativní akce, z nichž hned první byla novinkou – studentská pekařská soutěž Peče celý gympl se setkala s velkou pozitivní odezvou v řadách studentů napříč ročníky a vysloužila si i pozornost v regionálním tisku. Následovaly tradiční Mazané Velikonoce a jako vyvrcholení celého ročního snažení skvělý Májový koncert. V průběhu koncertu navíc primář dětského oddělení MUDr. Mgr. Tomáš Rosík, Ph.D., MBA a vrchní sestra Mgr. Lucia Vrabeľová převzali symbolický šek s vybranou částkou ve výši 30 000,- Kč.

Za tuto částku dětské oddělení pořídí pomůckové vybavení, například moderní váhu s výškoměrem včetně vyhodnocovacího softwaru, přebalovací pulty nebo další potřebný spotřební materiál.

Mimořádnou pomoc tým Aktivního Kladna v částce 2800,- Kč poskytl Nadačnímu fondu Univerzity Karlovy po prosincové tragédie na Filosofické fakultě UK.

Ke konci školního roku náš tým obnovil spolupráci se Speciální školou Slunce v Unhošti, pro jejíž klienty připravil zábavné aktivity u příležitosti Dne dětí.

KDY KOMU KOLIK CO
2014/15 Seniorům z kladenské Fontány 18.000 50 lístků do Stavovského divadla včetně dopravy
2015/16 Dětskému domovu v Unhošti 40.000 Dlouhodobé kroužky angličtiny pro děti
2016/17 Dětskému centru v Rozdělově 30.000 Mimoškolní a volnočasové aktivity dětí
2017/18 Domovu seniorů Centrin Unhošť Dobrovolnickému centru Kladno 15.500 15.500 Volnočasové aktivity pro seniory a děti
2018/19 Tomášovi 59.000 Splnění 3 přání nemocného žáka 4.třídy – rehabilitace, šachy, Španělsko
2019/20 Autistická třída 6.R ze Speciální školy Korálek v Kladně 37.000 Mimoškolní pobyt ve Sloupu v Čechách
2020/21 Rodině z Azylového domu v Kladně 4.600 (kovid!) Palandy a věci do školy pro 2 chlapce
2021/22 Matce samoživitelce 16.000 Notebook (online výuka!), škola v přírodě pro dceru a tablet pro syna
2022 Ukrajině 12.030 Příspěvek na účet sbírky SOS Ukrajina (Člověk v tísni)
2022/23 Autistické herně Modrý svět v Kladně 33.700 Dovybavení nově vzniklého prostoru